Nailner Cart
Domov > Koristni nasveti > Prepoznajte spremembe na nohtih

Prepoznajte spremembe na nohtih

Avtor članka
Jasmina Kokol

Kar 50 odstotkov vseh sprememb na nohtih se nanaša na glivične okužbe, ki so med najpogostejšimi vzroki teh sprememb. Onihomikoza je glivična okužba nohtov, ki lahko prizadene nohte na nogah in rokah. Težava ni življenjsko ogrožajoča, je pa neprijetna in včasih boleča. Glivično okužbo nohtov ima med 6 in 8 odstotkov odraslih. Pri ljudeh, starih od 40 do 60 let, pa se ta odstotek poviša na 15 do 20. V nadaljevanju vam predstavljamo, kaj lahko pomenijo spremembe na nohtih.

Prepoznajte glivične okužbe nohta

Črn noht

Razlogov za črn ali temen noht je veliko, a najpogostejši je poškodba. Hematom pod nohtom se po poškodbi pojavi zato, ker se noht loči od nohtne posteljice, pod njim pa se nabere kri. Nakopičena kri v zaprtem prostoru pod nohtom pa ne povzroči le spremembe barve nohta, temveč tudi močan pritisk, ki vodi v bolečino.

Rumeno obarvanje

Razbarvanje nohta je eden prvih znakov glivične okužbe nohtov. Rumeno obarvanje nohtov najpogosteje povzročajo glivične okužbe ali nohtna psoriaza (luskavica). Luskavica na nohtih je običajno povezana z že obstoječim primerom luskavice; le 5 odstotkov ljudi razvije luskavico na nohtih kot izolirano težavo. Rumeno obarvanje nohtov pa lahko povzročijo tudi kronična ledvična bolezen, kajenje, slabe življenjske navade in laki za nohte.

Pred nanosom barvnega laka je smiselno nanesti prozoren podlak. Priporočeno je tudi, da nohtom pogosto pustimo dihati in se izogibamo nošenju laka na nohtih predolgo časa. Če nosimo lak predolgo, lahko to povzroči glivično okužbo. Da bi se temu izognili, lahko uporabljamo tudi posebne zračne lake za nohte, ki so še posebej namenjeni za nohte, nagnjene h glivičnim okužbam.

Beli madeži in lise

Beli madeži ali lise na nohtih so lahko simptom pomanjkanja kalcija v telesu. Vendar pa je bolj verjetno, da so znak glivične okužbe na površini nohtov. V tem primeru lahko noht postane vse bolj poškodovan, sčasoma pa postane rjav ali siv.

Zadebelitev nohtov na nogah

Z leti nohti na nogah postajajo vse debelejši in trši. Če se začne to dogajati pri mladih ljudi, je vzrok najverjetneje okužba ali poškodba. Nohti pogosto zadebelijo tudi zaradi ponavljajočega se pritiska na nohte, ko se ti drgnejo ob čevelj, predvsem pri tekačih na dolge proge, nogometaših in osebah, ki nosijo premajhne čevlje. Zadebeljeni nohti so lahko boleči, težje jih je rezati in so slabše prepustni, zaradi česar je treba zdravljenje začeti čimprej. Piljenje nohta lahko povzroči še večjo škodo, zato je najboljši pristop čim hitrejši pričetek zdravljenja okužbe. 

Razpokani in lomljivi nohti

Nohti lahko postanejo lomljivi po dolgotrajni izpostavitvi vodi ali kemikalijam, kot so detergenti in laki za nohte. Prav tako so tudi znak staranja, zato odrasli in starejši pogosteje trpijo zaradi glivic na nohtih, ki skozi razpoke vstopajo v noht. Na krhkost nohtov lahko vplivajo tudi številna zdravstvena stanja, ki povzročijo, da se nohti lažje zlomijo, razpokajo, se razcepijo ali lupijo. Pri nekaterih primerih krhkih nohtov nam lahko pomaga jemanje biotina in drugih vitaminov, koristno pa je tudi negovanje rok z vlažilnimi kremami.

Nailner pomaga preprečevati vdor glivic v nohte, saj vzpostavlja okolje, ki ni primerno za preživetje glivic, prav tako pa vsebuje vlažilne snovi, ki pomagajo pri okrevanju krhkih nohtov.

Boleči nohti

Glivična okužba nohtov je lahko boleča, še posebej, če z zdravljenjem začnemo prepozno.

Pogosti vzroki bolečih okužb nohtov so:

  • zatekanje ob nohtih,
  • zadebelitev nohta,
  • popolna ločitev nohta od nohtne plošče.

Vse to lahko povzroči neprijetno ali celo boleče nošenje čevljev, hojo ali stanje na nogah. Bolečine pa povzročajo tudi vraščeni nohti, ki so pogosto posledica nepravilnega rezanja nohtov oziroma dednosti ali nošenja neprimerne obutve. Vraščeni nohti rastejo v kožo namesto preko nje. To je najpogosteje na palcih na nogah, lahko pa prizadene tudi preostale nohte. Vraščen noht se lažje okuži in postane rdeč, otekel in gnojen. Ljudje z ukrivljenimi ali debelimi nohti ter starejši imajo pogosteje težave z vraščanjem nohtov na nogah.

Soroden članek

5 nasvetov za zdrave nohte

S samo nekaj preprostimi spremembami v svojem življenjskem slogu lahko preprečite glivično okužbo nohtov, ki lahko prizadene nohte na nogah in rokah.

Več

Nakup izdelkov

Nailner 2 v 1 lak in pisalo je na voljo v:

  • lekarnah
  • specializiranih prodajalnih
  • prodajalnah DM Drogerie Markt
  • spletni prodajalni Medis Plus

Nakup na Medis Plus