Nailner Cart
Domov > Koristni nasveti > 5 nasvetov za zdrave nohte

5 nasvetov za zdrave nohte

Avtor članka
Jasmina Kokol

S samo nekaj preprostimi spremembami v svojem življenjskem slogu lahko preprečite glivično okužbo nohtov, ki lahko prizadene nohte na nogah in rokah. Poglejmo si nekaj nasvetov, kako ohraniti zdrave nohte in preprečiti glivične bolezni.

1. Nohte si redno in pravilno strizite

Zelo pomembno je ne samo, da nohte strižete redno, temveč tudi, kako jih strižete. Pri nohtih na nogah pazite, da jih pristrižete naravnost, ob straneh pa raklo ukrivite le, če je to potrebno. Predolgi nohti so nagnjeni k pogostejšemu lomljenju, nepravilen rez nohta pa povzroči njegovo vraščanje. Pri striženju pazite, da ne poškodujete obnohtne kožice, prav tako je nikakor ne prirezujte. Svojih pilic, škarjic in klešč ne delite z drugimi osebami.

5 nasvetov, kako ohraniti zdrave nohte in preprečiti glivične bolezni.

Zlomljeni in vraščeni nohti povzročajo bolečine in so neprivlačni na pogled, zato je pravilno oblikovanje izredno pomembno.

2. Poskrbite za dovolj pogosto umivanje

Redna higiena se nam večinoma zdi samoumevna, a marsikdo se vsakodnevnega umivanja nog ne loti dovolj resno. Ker se čez dan na stopalih naberejo ogromne količine znoja, umazanije in bakterij, je pomembno, da jih vsako večer umijemo pod tekočo vodo z gelom za prhanje ali milom. Pri tem ne pozabite temeljito očistiti predelov med prsti, kjer bakterije najbolje uspevajo. Stopala nato dobro osušite. 

Redno umivanje in temeljito sušenje pa veljata tudi pri higieni rok. Še posebej pozorni bodite tisti, ki imate pri svojem delu opravka s sladkorjem, ki pospešuje razmnoževanje in rast glivic. 

Pri čiščenju stopal in rok ne pozabite nežno očistiti umazanije za nohti, vendar pazite, da pri tem ne dvignete nohtne površine iz nohtne posteljice. 

3. Izogibajte se vlažnim stopalom in dlanem

Ker imajo glivice rade topla in vlažna okolja, je pri preprečevanju glivičnega vnetja bistveno, da se temu izogibamo. Če dlani in stopala ostajajo vlažni, se poveča tveganje za okužbe z glivicami. Roke zato temeljito osušite po umivanju posode, tuširanju, kopanju … Če pogosto močite roke, je smiselna uporaba kakovostnih zaščitnih rokavic. Po vsakem močenju stopal pa je pomembno, da temeljito osušite tudi njih, pri čemer ne smete pozabiti na predele med prsti. 

4. Nosite obutev, ki diha

Da bi zmanjšali potenje nog, naj bodo nogavice in čevlji iz naravnih in zračnih snovi. Najbolje je, da uporabljate nogavice iz 100-odstotnega bombaža, v katerih se bodo vaša stopala manj potila, hkrati pa bodo bombažne nogavice absorbirale vlago in s tem pomagale pri preprečevanju nastanka glivične okužbe. Ko se nogavice navlažijo, jih čim prej zamenjajte s svežimi, suhimi. Svojih nogavic in čevljev ne delite z drugimi osebami. Poskrbite, da čevlje dobro prezračite in osušite, preden jih ponovno obujete.

Svetujemo, da imate po vsaj dva para službenih in športnih čevljev ter preklapljate med njimi in tako poskrbite, da nikoli ne obujete vlažne, prepotene obutve.

5. Previdno v savnah, športnih objektih in na javnih kopališčih

Ker so glivične okužbe nalezljive, je preventiva zelo pomembna. Med osebami, ki živijo v istem gospodinjstvu, se lahko glivice prenašajo prek brisač, nogavic, copat in druge obutve. Možnost prenosa okužbe pa je večja v javnih prostorih, kjer je veliko ljudi in vlage, ki glivicam omogoča preživetje, torej v savnah, telovadnicah, na kopališčih … Ko obiskujete te lokacije, vam priporočamo, da nosite plastične natikače, pred odhodom pa noge dobro umijte z milom in jih temeljito obrišite in posušite. 

Soroden članek

Glivične okužbe nohtov pogostejše pri športnikih

Ti veliko časa preživijo v športnih copatih, nohte si med športno aktivnostjo tudi večkrat poškodujejo. Športni copati pomenijo vlažno okolje, ki ga glivice obožujejo. Razpoke v poškodovanih nohtih pa glivicam omogočijo lažji dostop in idealno mesto za rast in razmnoževanje. Poleg tega pa športniki na javnih prostorih, kot so bazeni, telovadnice, garderobe in skupinski tuši, radi hodijo bosi.

Več

Nakup izdelkov

Nailner 2 v 1 lak in pisalo je na voljo v:

  • lekarnah
  • specializiranih prodajalnih
  • prodajalnah DM Drogerie Markt
  • spletni prodajalni Medis Plus

Nakup na Medis Plus