Nailner Cart
Domov > Koristni nasveti > Onihomikoza – vse, kar moramo vedeti o glivičnih okužbah nohta

Onihomikoza – vse, kar moramo vedeti o glivičnih okužbah nohta

Avtor članka
Anamaria Balić, dr. med., spec. dermatovenerologije, Klinični bolnišnični center Zagreb

Onihomikoza je glivična okužba nohtne plošče, nohtnega ležišča ali matice, ki zajema eno tretjino vseh glivičnih bolezni kože in njenih priveskov ter tudi polovico vseh bolezni nohtov. Približno 90 % primerov glivičnih okužb nohtov povzročajo dermatofiti, tj. glive rodu Trichophyton, redkeje Epidermophyton (tinea unguium). Druge glivične okužbe nohtov povzročajo kvasovke (Candida) in nedermatofitne plesni (npr. Scopulariopsis, Fusarium, Aspergillus, Alternaria).

Onihomikoza ali glivična okužba nohta

Incidenca bolezni je bistveno večja od ugotovljene

Menijo, da je pojavnost bolezni mnogo večja od običajno ugotovljenih 2–8 %, kjer pa je pogostost med prebivalci Evrope 23 %.

Sprememba življenjskega sloga in navade današnjega prebivalstva, kot so nošenje neprimerne, preozke obutve, izpostavljenost vlažnim in nezadostno razkuženim površinam v športnih objektih ter razširitev različnih rodov gliv, je bistveno prispevala k porastu pogostosti glivičnih bolezni nohtov v svetu.

Dejavniki tveganja za glivično okužbo:

 • obstoj glivične okužbe kože stopala
 • že od prej obstoječa distrofija nohta
 • starejše življenjsko obdobje
 • imunosupresivna stanja
 • periferna vaskularna bolezen
 • periferna nevropatija, najpogosteje v sklopu sladkorne bolezni
 • prekomerno potenje
 • luskavica
 • travma in deformacija stopala

Nošenje okluzivne obutve in nogavic, ki onemogočajo kroženje zraka znotraj obutve ter prispevajo k močnejšemu potenju stopal, povzroča ustvarjanje vlažnega okolja, ki ustreza nastanku in širjenju glivičnih bolezni, kar se dogaja tudi v stiku z različnimi vlažnimi površinami, kot so bazeni, garderobe, telovadne blazine.

V današnjem času, ko se pri mlajših ženskah povečuje izdelava umetnih nohtov ali tako imenovanega trajnega lakiranja, ''geliranja'', raste pogostost dermatomikoz.

Nohti na prstih stopal so pogosteje prizadeti kot nohti na rokah

To se dogaja zaradi njihove bolj počasne rasti, zmanjšane oskrbe s krvjo ter pogostega temnega in vlažnega okolja.

Bolezen se najpogosteje začne na prostem robu nohta in njegovim stranskih delih kot belkaste ali rumenkaste lise, ki se razširijo proti osnovi nohta. Pozneje se lahko pojavijo odstop nohtne plošče, t. i. oniholiza, in subungvalna hiperkeratoza, ki povzroča zadebelitev nohta ter na koncu njegovo uničenje in drobljenje.

Onihomikoza in njene posledice – več kot le estetska težava

Dermatomikoza ni neprijetna samo zaradi neestetskega videza, kar zelo obremenjuje bolnike, jim zmanjša samozavest, povzroča sram, spremembe vsakdanjih navad, celo strah pred pojavljanjem v družbi zaradi včasih izrazite deformacije nohta.

Občasno se zaradi omejenega gibanja, ki izhaja iz izrazite zadebelitve nohtne plošče in bolečin, lahko pri onihomikozi poslabša periferni krvni obtok ter se pojavita venski zastoj in diabetično stopalo.

Mogoč je tudi razvoj bakterijske okužbe, ker je nezdravljena onihomikoza nenehen vir okužb. Glivična okužba se lahko z nohta razširi na druge dele telesa in povzroči bolezen pri drugi osebi.

Zdravljenje glivične okužbe nohta je pravi izziv

Ker so glivične okužbe povzročitelj samo polovice nepravilnosti nohtov, je potrditev glivične bolezni zelo pomembna, saj se v nasprotnem, če bolnik nima onihomikoze, izogibamo dolgotrajnemu in neuspešnemu zdravljenju z antimikotiki.

Pri zgodnjem prepoznavanju okužbe in prizadetosti manjše površine nohtne plošče enega ali nekaj prstov se je intenzivno zdravljenje z lokalnimi antimikotiki, pogosto s kemično obdelavo nohtne plošče s keratolitiki, pokazalo kot učinkovito ob redni in dolgotrajni uporabi.

Na trgu je veliko medicinskih pripomočkov za lokalno samozdravljenje glivičnih okužb nohtov, pri katerih je pogost mehanizem delovanja upočasnitev rasti in razmnoževanja glivic zaradi znižanja pH v nohtu. V kislem okolju glivični encimi ne zmorejo razgraditi keratina kot glavni vir hranljivih snovi, posledica pa je preprečevanje rasti in razmnoževanja gliv.

Med lokalne oblike zdravljenja sodijo tudi laserska terapija, fotodinamska terapija in kirurška terapija.

Pri napredovani ali razširjeni okužbi nohta zdravljenje temelji predvsem na sistemski terapiji, brez lokalnega zdravljenja ali v kombinaciji z njim. Sistemska terapija je izbira po tem, kadar se je preizkušena lokalna terapija pokazala kot neučinkovita, kadar je prizadete več kot 50 % površine distalnega dela nohtne plošče, je prizadeta nohtna matica ali več nohtov.

Da bi izboljšali učinek terapije in omejili ponovitve, bolniki ne smejo uporabljati tujih brisač, nogavic ali obutve, nohte morajo pristriči na kratko, paziti, da so nohti in koža stopal suhi, vendar navlaženi, morajo nositi vpojne bombažne nogavice, ki jih lahko peremo pri temperaturi ≥ 60 °C, uporabljati natikače v javnih kopalnicah, na bazenih in v garderobah, razkužiti pribor za nohte pred uporabo, uporabljati prašek ali razpršilo proti glivicam za obutev ter skrbeti na zdravje in nadzor kroničnih bolezni.

Kot sklep: če obstaja sum na glivično okužbo nohta, priporočamo zgodnjo postavitev diagnoze ter zdravljenje z namenom odprave okužbe in ponovne rasti zdravega nohta. Če zdravljenje začnemo dovolj zgodaj, z vsakdanjo uporabo lokalnih pripravkov v obdobju 6–12 mesecev, lahko uspešno pozdravimo glivično okužbo nohta in tako preprečimo nadaljnje širjenje okužbe na druge dele telesa ali druge osebe ter preprečimo potrebo po uvajanju sistemskih zdravil.

Viri: 
1. Westerberg DP, Voyack MJ. Onychomycosis: Current trends in diagnosis and treatment. Am Fam Physician. 2013;88:762-70.
2. Taheri A, Davis SA, Huang KE, Feldman SR. Onychomycosis treatment in the United States. Cutis. 2015;95:E15-21
3. Gold LFS and Rosen T. Onychomycosis: Diagnosis, treatment, and prevention strategies. Dermatology News. 2016:2-15.
4. Kreijkamp-Kaspers S, Hawke KL, van Driel ML. Oral Medications to Treat Toenail. Fungal Infection. JAMA. 2018;319:397-398.
5. Drago L, Micali G, Papini M, Piraccini BM, Veraldi S. Management of mycoses in daily practice. G Ital Dermatol Venereol. 2017;152:642-650.
6. Sleven R, Lanckacker E, Delputte P, Maes L, Cos P. Evaluation of topical antifungal products in an in vitro onychomycosis model. Mycoses. 2016;59:327-30.
7. https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/nail-fungus#prevent, pristupljeno 13. 2. 2020.

Soroden članek

Glivične okužbe nohtov: zgodba, ki se ne konča?

Glivična okužba se lahko začne kot belo ali rumeno obarvanje prostega roba nohta na nogah ali rokah. Če pride do širjenjase glivic razširijo globlje v noht, se noht zadebeli, konice postanejo krhke in noht se obarva rjavkasto.

Več

Nakup izdelkov

Nailner 2 v 1 lak in pisalo je na voljo v:

 • lekarnah
 • specializiranih prodajalnih
 • prodajalnah DM Drogerie Markt
 • spletni prodajalni Medis Plus

Nakup na Medis Plus