Nailner Cart
Domov > Koristni nasveti > Glivične okužbe kože in nohtov

Glivične okužbe kože in nohtov

Avtor članka
Nina Fridrih, mag. farm.

Kar od 20 do 25 % svetovne populacije se sooča z glivičnimi okužbami, ki spadajo med najpogostejše bolezni.1

Okužimo se lahko prek okuženih živali ali zemlje oziroma s prenosom med ljudmi, največkrat na toplih in vlažnih površinah,kot so skupne kabine za prhanje, bazeni, zdravilišča in športni objekti.

Glivične okužbe so pogostejše pri starejših, diabetikih, športnikih, bolnikih z rakom, bolnikih z motnjami prekrvavitve in perifernega živčevja ter pri imunsko oslabelih. Tudi pogoste poškodbe nohtov in kože stopal povečajo tveganje za glivično okužbo, zlasti pri starejših.

Glivične okužbe kože in nohtov

Glivične bolezni obolenja se pojavljajo na različnih predelih telesa, še posebej na nohtih, stopalih, v kožnih gubah in na delih, kjer je koža vlažna in topla. Za te predele je ob glivicah značilna rdečina in srbečica.

Med najpogostejšimi sta glivična okužba stopal in nohtov. Okužba nohtov se lahko začne kot belo ali rumeno obarvanje prostega roba nohta na nogah ali rokah. Če se glivice razširijo globlje v noht, se noht zadebeli, konice postanejo krhke in noht se obarva rjavkasto. Pogosto se okužba pojavi po predhodni poškodbi nohtov ali kože in prekomernem potenju. Okužba stopal se največkrat razvije na vlažnih, toplih predelih med prsti in se širi na stopala. Koža se lušči, srbi, skeli in ima neprijeten vonj.

Glivične okužbe kože in sluznic so nalezljive in se ne pozdravijo spontano, temveč potrebujejo dolgotrajno zdravljenje. Nezdravljene okužbe lahko vodijo do resnih zapletov, saj zmanjšajo odpornost kože, kar lahko povzroči pridružene bakterijske okužbe zaradi olajšanega vstopa bakterij v kožo in telo. Prav tako se lahko glivice širijo v globlje plasti kože in se prenašajo na druge ljudi.

Samozdravljenje je primerno le takrat, kadar smo prepričani, da gre za glivično okužbo. Znaki glivične okužbe so lahko zamenljivi z drugimi okužbami kože, zato obiščimo zdravnika, kadar nismo prepričani. Prav tako moramo k zdravniku, kadar spremembe na koži trajajo dlje časa ali znaki ne izginejo po dveh do treh tednih samozdravljenja. 

Za zdravljenje glivic na nohtih in stopalih se nikoli ne uporabljajo enaki preparati, in sicer zaradi različnih lastnosti kože in nohta.
Za samozdravljenje glivičnih okužb nohtov se uporabljajo laki in pisala za nohte, ki omogočijo, da učinkovine prodrejo skozi trdo, roževinasto tkivo nohta in preprečujejo širjenje okužbe na zdrave dele nohta. Nailner lak in Nailner pisalo vsebujeta mlečno kislino, ki ustvarja za glivice neugodno kislo okolje. Da lahko ta prodre globoko v strukturo nohta, pa Nailner lak in Nailner pisalo vsebujeta učinkovit nosilni sistem, ki omogoča dostop mlečne kisline točno tam, kjer je to potrebno. Za učinkovito zdravljenje glivične okužbe nohtov je treba začeti redno zdraviti takoj po odkritjuin izdelek nanašati dovolj časa. Zdravljenje glivičnih okužb nohtov je dolgotrajnejši proces kot zdravljenje kožnih okužb, in sicer traja od 3 do 6 mesecev, včasih celo dlje.
Za samozdravljenje glivičnih sprememb na koži se uporabljajo lokalni antimikotiki, za katere je pomembno, da se uporabljajo v skladu z navodili in dovolj dolgo (odvisno od mesta, resnosti okužbe in povzročitelja).

Preventivni ukrepi

 

VIRI

  1. Havlickova B, Czaika VA, Friedrich M. Epidemiological trends in skin mycoses worldwide. Mycoses 2008; 51 Suppl 4: 2-15.
  2. http://www.lekarnanaklik.si/p-5126-glivice-in-glivicne-okuzbe.aspx
  3. https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/glivicne-okuzbe-koze
  4. http://www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/VII-72.pdf

Soroden članek

Glivične okužbe nohtov pogostejše pri športnikih

Ti veliko časa preživijo v športnih copatih, nohte si med športno aktivnostjo tudi večkrat poškodujejo. Športni copati pomenijo vlažno okolje, ki ga glivice obožujejo. Razpoke v poškodovanih nohtih pa glivicam omogočijo lažji dostop in idealno mesto za rast in razmnoževanje. Poleg tega pa športniki na javnih prostorih, kot so bazeni, telovadnice, garderobe in skupinski tuši, radi hodijo bosi.

Več

Nakup izdelkov

Nailner 2 v 1 lak in pisalo je na voljo v:

  • lekarnah
  • specializiranih prodajalnih
  • prodajalnah DM Drogerie Markt
  • spletni prodajalni Medis Plus

Nakup na Medis Plus